Hjem Neuro Værkstedgruppens pilfingervæg

Værkstedgruppens pilfingervæg

En pilfingervæg, en sansevæg eller en aktivitetstavle. Måske bedst kendt fra børneværelset til at stimulere mindre børn og opøve deres finmotorik. Men en pilfingervæg kan også bruges til genoptræning efter hjerneskade. Både når den hænger på væggen men sandelig også når den skal laves. Hør Michela, ergoterapeut hos Ringstedhave, fortælle om sine erfaringer.

For en måneds tid siden opstartede vi en værkstedsgruppe i vores kælderlokaler. Vi har længe drømt om at lave et aktivitetstilbud, som kunne motivere den mandlige målgruppe blandt vores borgere.

På en kold og kedelig onsdag formiddag var det tid til at tage på tur med gruppen og handle ind til de ting, vi manglede.

Fysioterapeuterne fik travlt med at træne “ind-og-ud-ad-bil” med borgerne og efter en uges tid, var alle klar og kunne nu klare opgaven med at forflytte sig fra kørestolen og over til bilen.

Vi skulle ikke særlig langt, og turen ville for mange være en triviel dagligdags-aktivitet, men turen havde stor betydning for borgerne, der var med. De havde glædet sig i dagene op til og på turen til byggemarkedet, var der god stemning, grin og alle var spændte.

Det var den hyggeligste tur, jeg nogensinde har haft i et byggemarked!

Nogle af borgerne havde slet ikke været udenfor Ringstedhaves område i flere uger, og de var meget glade for at se nogle nye omgivelser.

Borgerne havde fået til opgave, at de i fællesskab skulle handle ind til en “pillefingervæg”, og vi havde i dagene forinden kigget på billeder og fået mange sjove og kreative ideer.

I byggemarkedet kørte de rundt mellem hinanden på gangene og fandt på endnu flere ideer og supplerede og hjalp hinanden.

Tilbage på Ringstedhave sivede den gode stemning ud i hele huset, og borgerne var stolte i stemmen, når de fortalte om turen til de andre borgere.

I ugerne efter mødtes vi igen i kælderen og begyndte at bygge på projektet. Samarbejdet var i højsæde og der blev grint og snakket på kryds og tværs. Den ene holdt pladen, mens den anden skruede, og den tredje reparerede.

De var meget kreative!

Morten byggede to håndklæde-stænger sammen til en, så hanken kunne skubbes frem og tilbage. Det var dog ikke så let som tænkt, så han måtte finde stiksaven frem, slibe det til og lime sammen igen. Han fik både trænet finmotorik for fingrene, stående balance når han skulle save og at holde overblik gennem hele opgaven.

På den sidste dag, hvor tavlen skulle hænges op, fik de skruet de sidste ting fast og signeret projektet. Borgerne havde i samarbejde med de værkstedsansvarlige fundet en plads på gangen, hvor deres projekt kunne hænge.

Der blev banket på væggen, fundet vaterpas, skruemaskine og rawlplugs frem.

Borgerne måtte op af kørestolen og træne stående balance, mens de skruede. De lagde mange kræfter i maskinen før den brød gennem væggen.

Pilfingervæggen har fået en central plads i huset, og det er nærmest umuligt for både borgere og ansatte at holde fingrene væk, når man går forbi den.

Steen træner sin stående balance, mens han finder det helt rigtige bor til skruemaskinen for en anden borger.
Morten og Steen er begge gode til at finde kreative løsninger til ethvert byggeprojekt. Her har de kastet sig over opgaven med at samle de to håndklæde-stænger til en.
Leif har skåret pladen ud med navnet til tavlen og lægger her sidste hånd på værket.
Der skal bores og der bliver lagt kræfter i. Balancen trænes imens.
Michela, ergoterapeut står med tommestokken i hånden og overvåger processen med ophængningen.

Kontakt os

Cecilie Bolø Østergaard
Forløbskoordinator og audiologopæd

Forenede Care Neuro, Ringstedhave
Ole Hansens Vej 7
4100 Ringsted

Telefon: 20 14 19 11

Pilfingervæg og genoptræning efter erhvervet hjerneskade

Pilfingervæggen er tænkt til de borgere, som har begyndende bevægelse i fingre og håndled. De kan besøge den i løbet af dagen, når der er pause i deres almene genoptrænings-program. Borgeren kan sidde eller stå og selvtræne hverdags-færdigheder såsom at åbne og lukke en havelåge, binde sløjfe på snørebåndet eller tænde og slukke en cykellygte.

Fysioterapeuterne kan inddrage tavlen i træning, hvor borgeren skal stå op og skrue møtrikker af et gevind. En øvelse der kan være rigtig svær, hvis man er ramt af hjerneskade. Når borgeren fortaber sig i opgaven, er det ekstra godt at se, om standfunktionen forværres når vedkommende skal koncentrere sig om opgaven eller om de fortsat kan holde fokus på at stå op.