Hjem Krisecentre Slet dine spor – gode råd til fysisk og digital sikkerhed

Slet dine spor – gode råd til fysisk og digital sikkerhed

Søger du ophold på krisecenter, er der nogle tiltag, du kan gøre hjemmefra for at øge sikkerheden for dig selv og dine eventuelle børn.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du tager hånd om din sikkerhed, kan du altid ringe til os.

Kun få bør vide, hvor du tager hen

Vi anbefaler, at du oplyser til så få som muligt, hvor du tager hen, og kun dem, du har fuld tillid til.

Parker din bil langt væk

Vi opfordrer til, at du parkerer din bil langt væk fra krisecenteret første gang du kommer af sikkerhedsmæssige årsager. Parker din bil ved en stikvej ved en station og tag helst det offentlige.

Din bil skal til mekanikeren for tjek af GPS/sporing, før du bør tage den med på krisecenteret.

Vær forsigtig med brug af computer

Vores anbefaling er, at du bruger din computer med forsigtighed i forhold til at søge på hjemmesider relateret til krisecentre og vold, da din voldsudøver kan have adgang til den.

Sørg for at slette søgehistorikken efter brug.

Vi anbefaler, at du kører et virusprogram eller antispyware på computeren inden du tager den med til krisecenteret, da din voldsudøver kan have placeret spyware (spionprogram) på den.

Hævekort og Mobilepay

Hvis du har brug for at hæve penge, råder vi dig til at gøre det hjemmefra i nærheden af din bopæl. Hvis det ikke er muligt at gøre inden afgang, så gør det helst så langt fra krisecenteret som muligt.

Hvis du har mistanke om, at din voldsudøver har adgang til MitID eller Mobilepay, så gør ikke brug af dem på vej til krisecenteret. Afinstaller eventuelt disse apps, indtil du er sikker på, at det er sikkert at benytte dem igen. 

Når du er indlogeret på krisecenteret bør du melde MitID mistet og bestille et nyt til centerets adresse. Personalet hjælper dig gerne med MitID og Mobilepay.

Vær forsigtig med din telefon

Mange telefoner har indbygget GPS, det vil sige, at dit opholdssted kan spores. Slå derfor GPS fra inden du tager mod krisecenteret. Dette gøres nemmest ved at slette alle apps, der bruger GPS eller lokalitetstjenester såsom sociale medier, Endomondo, Just Eat, DSB app osv. Slet også de apps, du er i tvivl om bruger GPS.

Vi anbefaler, at du nulstiller din telefon.

Du kan også helt slukke din telefon, indtil du er indskrevet på krisecenteret. Din rådgiver vil hjælpe dig med at at få fx nyt Apple-ID og iCloud, da det er den mest sikre måde at undgå opsporing.

Udskift din e-mail og passwords

Vi anbefaler, at du opretter en ny e-mail uden dit navn eller kælenavn, og samtidig skifter fra fx “gmail.com” til “hotmail.dk”. Du bør ændre dine passwords til alle dine profiler på internettet.

Brug ikke tidligere eller letgenkendelige passwords.

Hvis du oplever vanskeligheder ved at oprette ny e-mail og passwords, så vent med dette, til du er indskrevet på krisecenteret.

Vær forsigtig med de sociale medier 

Som nævnt anbefaler vi ikke, at du gør brug af sociale medier, når du er på vej til krisecenteret eller er ankommet. Der er ofte GPS eller lokalitetstjenester til stede, så indtil du har nye profiler bør du slette eller deaktivere de gamle. Hvis du alligevel beslutter, at benytte sociale medier bør du:

  • Blokere dem, der ikke skal have adgang til din profil
  • Fjerne alle venner, der kan have relation til voldsudøveren
  • Tilpasse dine privatindstillinger, så alt er utilgængeligt for dem, der ikke er nære venner
  • Undlade at opdatere din status og ikke “tjekker ind” nogen steder nær krisecenteret
  • Fjerne muligheden for at venner kan skrive på din Facebook-væg
  • Bede de forskellige sociale medier om at informere dig, hvis andre forsøger at logge på din profil

Dine børns færden online

Hvis du har planer om at tage dine børn med til krisecenteret, bør du være opmærksom på, hvad de laver på internettet, herunder sociale medier og onlinespil.

Fortæl dine børn, at de ikke må udlevere personlige oplysninger om sig selv til andre, og at de skal fortælle, hvis der er nogen, der opsøger dem online.

Forenede Cares krisecentre

Bjæverskovhus Kvindekrisecenter

Bjæverskovhus tilbyder ophold for voldsudsatte kvinder og deres evt. ledsagede børn.

Haslevhus Kvindekrisecenter

Haslevhus tilbyder ophold for voldsudsatte kvinder, der samtidigt har et misbrug og/eller psykiatrisk diagnose.

Tårnbyhus LGBT+ Krisecenter

Tårnbyhus tilbyder ophold for alle LGBT+ personer i livskrise.