Hjem Neuro For dig som fagperson Kurser Viden om neurorehabilitering Forflytninger og lejringer i neutral stilling

Forflytninger og lejringer i neutral stilling

Hos Ringstedhave har vi stor fokus på forflytninger og Lejringer i Neutral (LiN) for at sikre borgerne en tryg flytning fra a til b og give god hvile.

Hvile og forflytninger

Det er vigtigt at vores borgere hviler i løbet af dagen.

Det er hårdt arbejde, både fysisk og kognitivt at træne hele tiden. Hjernen og kroppen har brug for en pause. Dette kan være i form af en pause med afslapning i en lænestol eller et decideret hvil i sengen.

Når en borger med erhvervet hjerneskade skal hvile, er det sjældent bare at lægge sig ned. Mange af vores borgere har brug for hjælp til at komme i sengen. De skal forflyttes fra deres kørestol. Forflytninger kan foregå på mange forskellige måder, afhængig af borgerens funktionsevne.

Nogle borgere har brug for at blive liftet i vores loftlift, andre bruger en stålift eller Sara Stedy. Men alle vores borgere træner deres forflytninger i en eller anden grad.

Deres mål er ofte at opnå størst selvstændighed i bevægeovergange og hermed at flytte sig fra A til B. Det at de selv kan komme ind eller ud af deres seng giver en stor frihed. Borgeren træner derfor at forflytte sig sammen med personalet, på den måde der er mest hensigtsmæssig og passende ift. deres funktionsniveau.

Forflytninger er tekniker, hvor der tages udgangspunkt i det naturlige bevægemønster.

På Ringstedhave skal borgeren aktiveres mest muligt. For at øge opmærksomheden samt funktion lærer vores borgere at forflytte sig over deres paretiske (lammede) side. Når de skal i seng eller i kørestol, bliver kørestolen altid sat op af sengen med armlænet taget af. Det tilrettelægges således, at der ikke er højdeforskel samt at borger kan nå gulvet med begge fødder. Personalet faciliterer, dvs. guider med hænder på, således at borgeren får aktiveret de rette muskler og bevægelser.

Når borger pga. skaden ikke bare kan rejse sig og gå hen til en kørestol, er det i stedet naturligt at løfte bagen en smule og lave små bevægelser/hop mod kørestolen. Dette kan gøres i samarbejde med personalet – dog uden at personalet løfter eller hiver i borgeren.

Borgerens raske arm hjælper til ved at skubbe fra. Der kan være behov for hjælpemidler, i form af fx glidebræt. Dette hvis borger har svært ved at løfte bagen nok eller har svært ved at komme hen over kørestolshjulet. Alle borgere får deres egen vurdering af hvordan forflytningen skal foregå. Denne revurderes løbende i takt med at deres funktionsevne øges.

God lejring er god neurorehabilitering

Når borgeren så skal hvile, er det sjældent uden at blive lejret. At blive lejret betyder, at borgeren bliver hjulpet til at ligge mest hensigtsmæssigt, således at man passer på kroppen.

På Ringstedhave lejrer vi ud fra konceptet LiN, som står for Lejring i Neutralstilling. Denne form for lejring understøtter borgerens egen neutrale stilling. Her forestiller man borgeren stående i neutral stilling, hvor kroppens kurver og ”hulrum” stoppes til med dyner. Dette er med til at afgrænse kroppen. Det er dog ikke kun denne form for lejring vi bruger. Vi bruger den form for lejring der er mest hensigtsmæssig og tilpas til den enkelte borger. Nogle gange er en pude under den lammede arm nok.

Grunde til at en borger skal lejres er blandt andet at:

  • Trykaflaste
  • Undgå fejlstillinger
  • Undgå smerter
  • Undgå ødem (hævelser)
  • Nedsætte muskeltonus (for meget spænding i musklerne)
  • Kropsafgrænse og øge kropsbevidstheden

Hvis en borger har dysfagiproblemer (nedsat evne til at synke) er det yderst vigtigt at lejre for at undgå lungebetændelse. En borger der fejlsynker sit eget mundvand, må aldrig ligger fladt på ryggen, da mundvandet kan ryge direkte i lungerne.

Vores borgere bliver både lejret til hvil i løbet af dagen og når de skal sove om natten. Mindst hver tredje time, omlejres de, således at de ligger i en anden stilling. Nogle gange bliver vores borgere også lejret til træning af fx synkeevnen for at facilitere til aktivitet og understøtte synkefunktion.

Ud over lejring, kan borgere have behov for støtte i hverdagen i form af puder, håndklæder, packs eller lign. Dette er for at understøtte til den mest hensigtsmæssige stilling, mens de fx træner, spiser eller sidder i kørestol.

Her sidder Jan på en briks med en pack i ryggen. Dette er for at støtte ham i at sidde oprejst og hæmme ham i at vælte bagover. Hans hofter og lår er understøttet af briksen og begge arme er på et bord, som optimerer siddestillingen. Han skal til at træne sin ansigtslammelse med ergoterapeuten, som skal sidde overfor.

Karina er her lejret i en siddende stilling på en briks. Hun har rystelser i hele kroppen, som stopper når hendes krop understøttes og afgrænses. Der er dyner i begge sider samt under benene. Desuden har hun et håndklæde i lænden for at facilitere til at hendes overkrop ikke falder sammen.

Kontakt os

Cecilie Bolø Østergaard
Forløbskoordinator og audiologopæd

Forenede Care Neuro, Ringstedhave
Ole Hansens Vej 7
4100 Ringsted

Telefon: 20 14 19 11

Bliv klogere på neurorehabilitering

Ved tilmelding får du straks vores e-bog med gode råd, tips og tricks for dig, der arbejder med borgere med erhvervet hjerneskade. Du tilmeldes samtidigt Forenede Care Neuros nyhedsbrev, som du når som helst kan afmelde.