Hjem Neuro For dig som fagperson Kurser Viden om neurorehabilitering Lejringer i neutral stilling

Lejringer i neutral stilling

Søvn og Lejringer i Neutral (LiN) sikrer borgerne hvile.

Hvile er afgørende

For at få det optimale ud af neurorehabilitering er det vigtigt at vores borgere hviler i løbet af dagen. At være udhvilet fremmer koncentration, hukommelsen, vores evne til at reagere, styrker immunforsvaret og fremmer indlæring.

Det er hårdt arbejde, både fysisk og kognitivt at træne hele tiden. Hjernen og kroppen har brug for pauser. Dette kan være i form af en pause med afslapning i en lænestol, et aktivt hvil på briks eller et decideret hvil i sengen.

Når en borger med erhvervet hjerneskade skal hvile, er det sjældent bare at lægge sig ned. Mange af vores borgere har brug for hjælp til at komme i sengen og blive lagt så man slapper bedst muligt af i kroppen, uden spændinger og så trykaflastet som muligt. Derfor er en god stilling og uforstyrret søvn og hvile et højt prioriteret element i neurorehabilitering

God lejring er god neurorehabilitering

Når borgeren så skal hvile, er det sjældent uden at blive lejret. At blive lejret betyder, at borgeren bliver hjulpet til at ligge mest hensigtsmæssigt, således at man passer på kroppen.

På Ringstedhave lejrer vi ud fra konceptet LiN, som står for Lejring i Neutralstilling. Denne form for lejring understøtter borgerens egen neutrale stilling. Her forestiller man borgeren stående i neutral stilling, hvor kroppens kurver og ”hulrum” stoppes til med dyner. Dette er med til at afgrænse kroppen samt stabilisere stilling. Det er dog ikke kun denne form for lejring vi bruger. Vi bruger den form for lejring der er mest hensigtsmæssig og tilpas til den enkelte borger. Nogle gange er en pude under den lammede arm nok. Andre gange benytter vi også packs (faste skumpuder).

Grunde til at en borger skal lejres er blandt andet at:

  • Trykaflaste
  • Undgå fejlstillinger
  • Undgå smerter
  • Undgå ødem (hævelser)
  • Nedsætte muskeltonus (for meget spænding i musklerne)
  • Kropsafgrænse og øge kropsbevidstheden

Hvis en borger har dysfagiproblemer (nedsat evne til at synke) er det yderst vigtigt at lejre for at undgå lungebetændelse. En borger der fejlsynker sit eget mundvand, må aldrig ligge fladt på ryggen, da mundvandet kan ryge direkte i lungerne.

Vores borgere bliver både lejret til hvil i løbet af dagen og når de skal sove om natten. Mindst hver tredje time, omlejres de, således at de ligger i en anden stilling. Nogle gange bliver vores borgere også lejret til træning af fx synkeevnen for at facilitere til aktivitet og understøtte synkefunktion.

Ud over lejring, kan borgere have behov for støtte i hverdagen i form af puder, håndklæder, packs eller lign. Dette er for at understøtte til den mest hensigtsmæssige stilling, mens de fx træner, spiser eller sidder i kørestol.

Her sidder Jan på en briks med en pack i ryggen. Dette er for at støtte ham i at sidde oprejst og undgå at han vælter bagover. Hans hofter og lår er understøttet af briksen og begge arme er på et bord, som optimerer siddestillingen. Han skal til at træne sin ansigtslammelse med ergoterapeuten, som skal sidde overfor.

Karina er her lejret i en siddende stilling på en briks. Hun har rystelser i hele kroppen, som stopper når hendes krop understøttes og afgrænses. Der er dyner i begge sider samt under benene. Desuden har hun et håndklæde i lænden for at facilitere til at hendes overkrop ikke falder sammen.

Kontakt os

Cecilie Bolø Østergaard
Forløbskoordinator og audiologopæd

Forenede Care Neuro, Ringstedhave
Ole Hansens Vej 7
4100 Ringsted

Telefon: 20 14 19 11

Bliv klogere på neurorehabilitering

Ved tilmelding får du straks din e-bog med gode råd, tips og tricks for dig, der arbejder med borgere med erhvervet hjerneskade. Du tilmeldes samtidigt Forenede Care Neuros nyhedsbrev, som du når som helst kan afmelde.