Hjem Neuro For dig som fagperson Kurser Viden om neurorehabilitering Forflytning og mobilitet

Forflytning og mobilitet

At fremme og sikre kroppens mobilitet er et vigtigt fokus i neurorehabiliteringen. Under forflytninger arbejdes der både med aktivitet og mobilitet.

Nogle borgere går selvstændigt rundt. Nogle får hjælp til at rykke sig fra eks. seng til stol mens andre har brug for at blive liftet i vores loftlift, bruger en stålift eller Sara Stedy. Men alle vores borgere træner deres forflytninger i en eller anden grad.

Deres mål er ofte at opnå størst mulig selvstændighed i bevægeovergange og hermed at flytte sig fra A til B. Det at de selv kan komme ind eller ud af deres seng giver en stor frihed. Borgeren træner derfor at forflytte sig sammen med personalet, på den måde der er mest hensigtsmæssig og passende ift. deres funktionsniveau.

På Ringstedhave skal borgeren aktiveres mest muligt. Både når borger bevæger sig rundt i seng og når borger skal fra A til B, arbejdes med at fremme aktivitet og mobilitet ud fra det naturlige bevægemønster. Forflytning er teknikker der arbejder med dette.

Det er lettest at være aktiv når man er fleksibel og mobil. Derfor bærer nogle af teknikkerne præg af stræk og bøj samt vægtbæring.

For at øge opmærksomheden samt funktion lærer vores borgere at forflytte sig over deres paretiske (lammede) side. Når de skal i seng eller i kørestol, bliver kørestolen altid sat op af sengen med armlænet taget af. Det tilrettelægges således, at der ikke er højdeforskel samt at borger kan nå gulvet med begge fødder. Personalet faciliterer, dvs. guider med hænder, således at borgeren får aktiveret de rette muskler og bevægelser.

Når borger pga. skaden ikke bare kan rejse sig og gå hen til en kørestol, er det i stedet naturligt at løfte bagen en smule og lave små bevægelser/hop mod kørestolen. Dette kan gøres i samarbejde med personalet – dog uden at personalet løfter eller hiver i borgeren.

Der kan være behov for hjælpemidler, i form af fx glidebræt. Dette hvis borger har svært ved at løfte bagen nok eller har svært ved at komme hen over kørestolshjulet. Alle borgere får deres egen vurdering af hvordan forflytningen skal foregå. Denne revurderes løbende i takt med at deres funktionsevne øges.

Kontakt os

Cecilie Bolø Østergaard
Forløbskoordinator og audiologopæd

Forenede Care Neuro, Ringstedhave
Ole Hansens Vej 7
4100 Ringsted

Telefon: 20 14 19 11

Bliv klogere på neurorehabilitering

Ved tilmelding får du straks din e-bog med gode råd, tips og tricks for dig, der arbejder med borgere med erhvervet hjerneskade. Du tilmeldes samtidigt Forenede Care Neuros nyhedsbrev, som du når som helst kan afmelde.