Hjem Neuro ”Det er megafedt at være et sted, der bliver designet specifikt til den enkelte”

”Det er megafedt at være et sted, der bliver designet specifikt til den enkelte”

Anders på 55 år kom til Ringstedhave 4 uger efter en alvorlig hjerneblødning.

På en cykeltur får Anders det pludseligt dårligt og oplever tunnelsyn. Da han kommer hjem lægger han sig på gulvet for at slappe af, men kan mærke, at noget er helt galt. Anders husker ikke mere før ambulancen ankommer.

Anders bliver bragt til Rigshospitalet, hvor han ligger bevidstløs i 7 dage og svæver mellem liv og død. Han overlever den første uge, og da hans stilstand er stabiliseret bliver han overflyttet til Herlev Hospital. På Herlev Hospital bliver Anders anbefalet Ringstedhave Neurorehabiliteringscenter, hvor han ankommer direkte efter udskrivelsen fra hospitalet. 

Hans kone kører ham til Forenede Care Neuro, Ringstedhave, og han er selv i stand til at stå ud af bilen og gå ind.

”Kønt så det ikke ud, men jeg gik selv, og det overraskede dem meget på Ringstedhave. De havde troet at jeg kom i kørestol. Det var jo en meget slem hjerneblødning, jeg havde haft.” Fortæller Anders.

På Ringstedhave har Anders følt sig godt modtaget fra dag 1.

”Man kan med det samme fornemme, at de ved, hvad de taler om på Ringstedhave. De sætter sig ind i tingene og udnytter hinandens kompetencer. Og det er megafedt at være et sted, der bliver designet specifikt til den enkelte.” Fastslår Anders.

På Ringstedhave har Anders både trænet personligt med ergoterapeut, fysioterapeut, logopæd og har haft samtaler med neuropsykolog. Han har også trænet selvstændigt med øvelser, der er særligt tilrettelagt hans behov.

Anders har været topmotiveret gennem hele forløbet på Ringstedhave. Han er tidligere frømand, og han fortæller, at det ligger i hans natur at træne målrettet. Han fortæller: ”Sværhedsgraden af min træning har været høj, fordi jeg kunne så meget. Men det har alligevel været effektiv træning.”

Når Anders ikke har trænet, har han hygget med de andre beboere. Han fortæller, at personalet har været gode til at skabe hygge mellem beboerne, og at maden har været lækker. ”God mad betyder jo også noget,” som han siger.

Som familiefar og ledelsesrådgiver i en af Danmarks allerstørste virksomheder, har Anders haft et stort netværk og stærkt bagland, som har besøgt ham flittigt. Både kone og børn har besøgt ham næsten dagligt, og flere kolleger har været forbi hver uge. ”Det har været meget rørende med den opbakning, jeg har oplevet. Det er ligesom om, at man rykker tættere sammen.” Fortæller Anders.

Selvom savnet til familien har været stort, har Anders dog også været glad for at være et sted, hvor alt handler om genoptræning. Han siger: ”I stedet for at være derhjemme med familie, børn osv. har opholdet her tvunget mig til at slappe af og være nærværende i min træning.”

Anders håber på at komme tilbage til sit arbejde i små etaper om nogle måneder. Han har fået at vide, at der typisk går 5-12 måneder efter en hjerneblødning som hans. Men han er fast besluttet på at træne videre selvstændigt og i kommunalt regi efter opholdet på Ringstedhave.

”Jeg føler, at kommunen og Ringstedhave spiller godt sammen. Min kommune er blevet godt klædt på, så det bliver en god overlevering.” Slutter Anders.

Kontakt os

Cecilie Bolø Østergaard
Forløbskoordinator og audiologopæd

Forenede Care Neuro, Ringstedhave
Ole Hansens Vej 7
4100 Ringsted

Telefon: 20 14 19 11

Kommentarer fra neuropsykologen

Da Anders ankom til Ringstedhave, var det tydeligt, at han allerede var kommet sig utroligt godt.

Han var gående, nærværende og talte meget reflekteret om sin situation. Det var åbenlyst at hans funktionsniveau før skaden også var meget højt. Det er vigtigt at vi som fagpersoner husker at neurorehabilitering er mange ting.


Mange af vores borgere har det primære mål at rejse sig fra kørestolen og begynde at gå. Det er et enormt håndgribeligt mål. For en mand som Anders, der allerede har nået dét mål, sættes barren endnu højere. De udfordringer Anders fortsat havde da han ankom til Ringstedhave var ikke direkte hæmmende for han dagligdag derhjemme, men de udgjorde alligevel et kæmpe tab for en ellers ressourcestærkt mand med et yderst krævende job. Det gjaldt derfor om at indrette dagen på Ringstedhave efter hans helt særlige behov og tilrettelægge træningen, så den gav mening for Anders, der hvor han var i sin proces.

Derfor var der et meget stort fokus på de kompetencer som Anders har brug for på sin arbejdsplads og vi forsøgte at udnytte de mange gode ressourcer som heldigvis var velbevarede. Sammen med Anders tilpassedes træningen hele tiden hans stadigt øgede funktionsniveau og det gav virkelig pote.

Anders’ forløb er et tydeligt eksempel på hvor langt man kan komme, hvis man har gode ressourcer, er motiveret og har kompetente fagpersoner omkring sig, der lytter til og anerkender det menneske man var inden skaden og hvilke mål og drømme man har for fremtiden – et personale der sammen med en kan lægge en plan for rehabiliteringen.